Klimat

17 000 liter vatten

En av mina svagheter här i livet är choklad – alla som känner mig vet detta. De som känner mig vet också att jag är ganska påläst gällande hållbar utveckling.
 
Så att få reda på att hundra gram choklad kräver 1700 liter vatten (http://sydvatten.se/virtuellt-vatten/) att tillverka, gör mig väldigt kluven. I vissa fall hävdas det att det till och med uppgår till 2400 liter!
 
Utav världens allt vatten är det bara 1 % som är tillgängligt för oss människor och 1/3 personer går idag utan rent vatten. Att jag då regelbundet äter choklad för att det är gott – är det okej? Ska man leva livet helt utan sådana njutningar? Om man ställer det i relation till att människor saknar vatten för grundläggande behov kanske svaret är enkelt. Men är livet enbart till för att överlevas? Klimatångest är väldigt vanligt bland yngre kvinnor (https://www.aktuellhallbarhet.se/vartredje-ung-svensk-kvinna-lider-av-klimatangest/), man kan fråga sig varför det är så…
Det finns förstås många exempel på saker som vi i industrialiserade länder kan unna oss som andra inte kan, som betraktas som ren lyxkonsumtion. Det är dock ett inlägg som jag sparar till senare, gällande de globala målen som berör konsumtion och ekonomisk tillväxt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s