Säkerhet

Beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skickade ut den här broschyren förra året och många frågade sig nog om ryssen stod på tröskeln eftersom vi fick den. Men har man, som jag, läst otaliga böcker om diverse utomjordinginvasioner eller andra kriser som gör att mänskligheten sakta svälter ihjäl, så var det bara en välkommen broschyr.

MSB har gjort många videos i syfte att instruera allmänheten i olika krissituationer (https://www.youtube.com/user/MSB) som jag tycker är riktigt bra och pedagogiska.

Häromdagen kom det upp i en Facebooktråd vad som är viktigt att ha hemma ifall strömmen skulle gå, särskilt om man bor på landet och befinner sig en bit ifrån andra människor. Det första som händer är förstås att det blir väldigt mörkt – så ficklampor, batterier, ljus och tändstickor ska finnas nära tillhands.

Sedan kommer det, om det är vinter, att bli kallt om man inte har en braskamin eller liknande att värma upp huset med. Då föreslår MSB att man endast ska använda ett rum, lägga filtar över ett bord och bädda till sig under bordet med täcken/filtar/sovsäckar. Man ska också hänga filtar framför fönstren för att begränsa värmeförlusten.

Om man vill kunna prata med någon även efter att mobilens batteri har dött så är en laddad powerbank bra att ha. Det finns radioapparater att köpa som man även kan använda för att ladda sin telefon med hjälp av en vev (här) och solceller.

Blir man utan ström en längre tid pga en samhällskris så kommer det bli lite mer besvärligt. Vatten och mat blir väldigt angeläget att ta hand om. Man bör därför ha stora dunkar med vatten som står svalt och mörkt, då håller de sig ca 6 månader. Ta för vana att tömma dem och använda vattnet för att t ex spola toaletten med när vattnet blivit för gammalt så ni inte behöver slösa bort det. Man kan även frysa in petflaskor med vatten, så håller sig kylan bättre i frysen dessutom när strömmen går. Det är även en bra idé att ha något slags vattenfilter, det finns t ex sugrör som renar vatten och även tillbringare, ifall ni blir tvungna att använda vatten från en bäck eller liknande. Slösa inte vatten med att spola – tillåter vädret det och ni tror att krisen varar länge, försök ordna toalett utomhus. Vatten behöver ni för att kunna laga mat, dricka och att borsta tänderna med och liknande.

Matlagning då? Har man ingen möjlighet till att använda t ex en vedspis för att värma mat, så är ett gasolkök en bra investering. Då behöver ni även ha t-sprit hemma. Det finns jättemycket mat som är bra att ha hemma – torrvaror och konserver. Köp sådant som ni ändå brukar använda så att ni roterar dem med jämna mellanrum. Gör gärna en meny för en vecka så har ni koll på att ni klarar er såpass länge om det skulle behövas.

Om ni blir utan ström en vecka och inte kan värma upp huset blir det nog ohållbart i längden, så fundera på vem ni kan bege er till om det skulle bli så. Finns det någon vän eller släkting som har vedspis? Kanske bör ni till och med investera i en egen om ni bor långt från släktingar och vänner?

Det finns mycket mer att skriva om detta, men jag får återkomma till det längre fram – lite matlistor, vad man kan äta i skogen m m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s