Drömmen om livet på landet

Drömmen om landet

Om man slänger en snabb kik i en del av min bokhylla hittar man ganska många böcker som håller temat ”Drömmen om landet”. Vi hyrde en gång ett hus ute på landet, men dels hyrde vi huset, dels var det ganska mycket mögel i det och dels låg det mitt på en slätt med massor av blåst och ingen skog att promenera i.

Så nu har vi bott i villa inne i samhället de senaste sex-sju åren, och vi har så nära till grannarna och en sådan liten trädgård att behovet av att få vara ifred tränger sig på. Vi var nära att flytta ett tag men det gick inte som vi hade tänkt.

Det som lockar mig med landet – förutom tystnaden – är möjligheten att kunna köpa en fastighet med lite land och någon ekonomibyggnad, och då ha lite höns, odla grönsaker – få fixa själv! Vi har tittat på många äldre hus, därav mina böcker om byggnadsvård (glasverandor, värme i gamla hus mm). Jag är ju utbildad mäklare så jag har läst byggfysik och det intresserar mig. Jag vill ha en trädgård med vindlande gångar och dignande bärbuskar och fruktträd, en jordkällare som håller höstens skörd av äpplen, potatis och morötter färskt genom vintern, en gunga i ett högt träd, en hammock…

Vad är då nackdelarna med att bo på landet? Det skulle ju vara om man har en lång grusväg som lätt snöar igen, och man själv inte har tillgång till traktor med snöröjningsredskap och man har ett jobb som man MÅSTE vara på ett visst klockslag. Strömmen kan gå så man får vara beredd med lite vatten och se till att det finns uppvärmning som inte är beroende av el. När jag bodde på landet sist blev jag visst lappsjuk (något jag hade förträngt), men det är nog ingen risk när jag nu har mina egna företag och träffar folk ganska ofta ändå. Man kan inte gå till affären när man glömt mjölken hur lätt som helst (vi har en promenad på ett par minuter just nu). Man kan inte gå och lämna barnen i skolan. Man kan inte ta ett glas vin på byn och sedan gå hem (men det händer så sällan ändå så det går säkert att lösa ändå).

Men att också få ha en utsikt som inte är in i någon annans kök, vardagsrum, veranda eller trädgård är lockande. Vi var intresserade av att hus som låg ute på slätten (men omgivet av träd) som hade Vänern som utsikt tvärs över en åker. Det var fint. Det var gott om mark till och flera fallfärdiga ekonomibyggnader. Huset var i stort behov av renovering och behövde få nytt avlopp och vatten. Någon köpte det för ett överpris. Det låg jättelångt ut på en grusväg så det kanske var lika bra det.

Men nu letar vi iallafall med ljus och lykta efter det lantliga drömboendet. Helst större än vi har nu eftersom vi egentligen saknar ett sovrum sedan lillan kom, och med minst 2 hektar mark. Det ska vara nära till skog, jag vill att åtminstone lillan ska få möjlighet att leka i skogen lika mycket som jag när jag växte upp. Det ska inte vara en evighetslång grusväg. Huset ska helst vara byggt i början av 1900-talet med karaktär – eller karaktär som kan tas fram i form av trägolv och vedspisar eller kaminer, högt i tak! Helst ska inte övervåningen luta som ett skepp i storm, och helst ska grunden och taket vara torra och fina men det går att lösa. Bara läget och storleken är rätt.

Tålamod, tålamod, tålamod. Särskilt på ett ställe som Grästorp, där många hus säljs utan mäklare. Men vi söker inom en större radie nu, så vi får väl se vad som händer i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s