Familjeliv

9-åringen

När jag gick igenom böckerna häromdagen så hittade jag den här i bokhyllan. Jag har, trots att jag har tre barn, inte läst särskilt mycket i den. Jag tittade lite snabbt i innehållsförteckningen och såg att 9-år fanns som en period – så nu ska jag läsa den ikväll.

Vår nioåring har haft det ganska tufft. Det började efter sommarlovet egentligen, då han plötsligt började komma ner varje kväll efter läggdags och gråta över minsta lilla – det kunde vara söta ugglor på täcket, läskiga bokomslag på biblioteket, oro över att få cancer och hjärtsjukdomar – nästan vad som helst. Han grät ofta på mornarna också. Det var så illa att vi  till slut kontaktade skolhälsovården, sedan BUP, sedan vårdcentralen och till sist blev vi tillsagda att kontakta en annan vårdcentral med kortare väntetider som också specialiserade på ungas psykiska hälsa. Det var flera månade sedan jag lämnade ett meddelande till dem.

Men han har blivit bättre, tror jag. Man blir ju rädd också för att han håller saker inom sig, för att inte bekymra oss. Men när vi sa att vi hade sökt hjälp blev han lugnare, och nu har han inte frågat på länge. Han fick också reda på rätt nyligen hur man gör barn och efter det har han tagit ytterligare ett steg mot vuxenvärlden. Hans syn på både oss som föräldrar och vuxna i övrigt ändrades drastiskt, han var helt förstörd.

Han har alltid tänkt mycket, pratat om jorden, universum och döden – precis som sjuåringen. Jag är lite orolig att sjuåringen kommer behöva gå igenom samma pärs, jag hoppas inte. Men nu ska jag iallafall läsa om fasen som tydligen är lite bortglömd men där många mår dåligt och hoppas att jag blir lite klokare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s