Drömmen om livet på landet

Ödegårdar

Jag följer Land på Facebook, och de hade häromdagen ett inlägg som handlade om en tjej som hade hittat ett ödehus på landet som hon började renovera. Hon hade väl kollat runt och sett tomma hus och sedan tagit reda på vem ägaren var, och till slut hittat någon som ville sälja.

(Artikeln finns här)

Det föranledde en liten diskussion om hur många tomma hus det står på landet, och tydligen är det en landsbygdsutvecklare i Falkenbergs kommun som åker runt och försöker hitta tomma hus och sedan kontakta ägaren för att stämma av läget för att på så sätt få fler tillgängliga hus på marknaden.

Tills helt nyligen (kanske fyra-fem år sedan om inte ännu kortare tid) så var det inte så höga priser på hus på landet i min lilla kommun, men sedan hände något och helt plötsligt steg priserna ordentligt – alla vill bo på landsbygden! Frågan är då om det är själviskt av dem som äger fastigheterna att låta dem stå och förfalla när de egentligen hade kunnat sälja dem? En vän till mig påpekade att man kanske inte vill sälja huset med risk för att få grannar som inte uppskattar att vara just granne med dem och deras kor. Jag känner även en person som köpte en tomt för att slippa grannar, och han har planer på att riva huset och bara använda marken. Det är så himla synd – jag gråter lite på insidan när jag hör om alla dessa hus som bara väntar på att någon ska komma och ta hand om dem!

Jag tittar till och med i Småland nu efter hus på landet men inser att jag inte kan flytta så långt bort, våra barn behöver få träffa sina släktingar oftare än ett par gånger om året. Men det är väl tålamod som gäller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s