Företagande

Att värdera sitt eget arbete

Jag läser Underbara Claras blogg och såg att hon även hade gjort lite YouTube-videos, och igår tittade jag på denna. Hon svarar på lite olika frågor och bland annat en om hur man löneförhandlar, och eftersom hon är egenföretagare pratar hon om hur man värderar sitt eget arbete som sådan.

Hon var inne på att man ska ta betalt per uppgift, inte per timme. Jag tänker att det är ganska lätt i ett jobb där man kanske ska t ex skriva en bok, hålla en föreläsning, skriva ett inlägg etc. Men när ens jobb är så beroende av hur kunderna är (i mitt jobb alltså), så är det ju nästintill omöjligt. Man vet inte förrän man har arbetat med kunden ett tag hur bra ordning hen har, hur mycket extrajobb det är osv. Vissa kunder har allting i ordning och ställer knappt några frågor om någonting alls, medan andra får komplettera säkert tio gånger innan man har allt material.

Men hon sa också något som jag har funderat på sedan igår kväll – nämligen, att desto bättre man blir på sitt jobb, desto snabbare blir man – och desto mindre pengar tjänar man på samma antal kunder som för t ex fem år sedan. Det blir dessutom en snedvridning av konkurrensen på marknaden om man på grund av det har lägre priser än konkurrenterna. Nu vet jag att mitt timpris inte skiljer sig mycket åt från mina konkurrenter, men jag är väldigt mycket snabbare. Problemet då är ju att min kollega som inte har lika mycket erfarenhet tar längre tid på sig, och kunden får betala mer, medan mina kunder inte betalar alls lika mycket. Det blir ju helt fel inser jag. Så jag måste ta ett omtag på min prismodell och fundera hur jag ska gå vidare. Jag vet att de större byråerna har högre timpris för erfarna konsulter, så att det ska gå på ett ut för kunden vem som än hjälper dem, och det känns ju ganska rimligt.

Dilemmat är väl att jag avskyr girighet, men jag måste intala mig att detta inte handlar om det utan att värdera min erfarenhet och sätta det i relation till rättvisan inom branschen och inom mitt eget företag.

Nu ska jag plugga lite (hösten är lugnare för mig så jag passar på) om antibiotikaresistens, sen svara på mail och åka ut till en kund för att göra löner.

Trevlig måndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s